Garnki Garnki nierdzewne

Kupujemy garnki – do czego służą konkretne typy?

Wchodząc do sklepu z zaopatrzeniem kuchni można zgubić się w mnogości wszelkich talerzy, utensyliów czy patelni. Dzisiaj jednak porozmawiamy o garnkach – jak wykorzystywać poszczególne modele, co najlepiej w nich gotować oraz jak się obchodzić i dbać o konkretne garnki.

 

Rondle – idealne do zasmażek

 

Popularne rondle są szeroko stosowane jako garnki do sosów, zasmażek, czasem kucharze przygotowują w nich pojedyncze porcje potraw. Ze względu na posiadanie jednej długiej rączki zamiast dwóch uchwytów, korzystanie z nich do gotowania makaronu czy zupy może być niewygodne.

 

Z rondli korzystają chętnie także cukiernicy. Są idealne do rozpuszczania czekolady, przygotowywania cukrowych mas i polew do ciast oraz tortów. Kupując rondel najlepiej wybierać modele ze stali nierdzewnej, o grubym dnie – dzięki temu sosy nie będą przywierać, garnek nie skoroduje od obsychania na suszarce i nie będzie odpryskiwał jak niektóre modele emaliowane.

 

Metalowy garnek do mleka

 

Z reguły nieduży garnuszek, zgodnie ze swoją nazwą służący głównie do gotowania mleka – z tego powodu jego dno ma małą średnicę, jednak garnek jest stosunkowo wysoki, co zapobiega kipieniu i daje nam czas na zareagowanie.

 

Ze względu na swoją budowę i wielkość, garnki do mleka są popularne także do przygotowywania i odgrzewania niewielkich porcji potraw. Gospodynie na Śląsku chętnie gotują w nich modrą kapustę. Garnek nie wymaga od nas specjalnej troski – zwróćmy jedynie na grubość dna przy zakupie. To ono świadczy o wysokiej jakości naczynia.

Wygodne szybkowary

 

Duży garnek, który znacząco skraca czas gotowania potraw. Szybkowar posiada szczelną pokrywę z uszczelką – przylega ona dokładnie do naczynia, przez co w trakcie gotowania powstaje bardzo wysokie nadciśnienie. To ostanie sprawia, że potrawy gotują się bardzo szybko.

 

Szybkowary są świetne, kiedy mamy mało czasu, a szybko musimy stworzyć dużą ilość jedzenia. Będzie idealny do duszenia mięsa (koniec z długotrwałym przygotowywaniem gulaszu!) i gotowania strączków – z pomocą szybkowara nawet tym wymagającym bardzo długiego pichcenia, wystarczy zaledwie dwadzieścia minut by być zupełnie miękkimi.

 

Zanim kupimy szybkowar, pamiętajmy, że nie nadaje się on do mycia w zmywarce. Sprawdźmy także czy producent oferuje zapasowe uszczelki, najlepiej wtedy dokupić kilka i trzymać pod ręką, dzięki czemu szybkowar będzie służył nam przez lata.

 

Gliniane garnki rzymskie

 

Kolejny duży garnek do specjalnego przeznaczenia. Garnek rzymski nie nadaje się do gotowania na kuchni, jest jednak świetny do wszelkiego pieczenia w sosie własnym z pomocą piekarnika. Z jego pomocą dania pozostaną soczyste i nie stracą koloru na skutek gotowania. Przed wykorzystaniem naczynia pamiętajmy o namoczeniu go – w piekarniku woda zacznie parować, a my nie będziemy potrzebowali dodawać tłuszczu do potrawy by nie przywarła do garnka.

 

Garnek rzymski wymaga odrobiny troski – nie wolno go myć z użyciem detergentów (mogłyby wniknąć do środka naczynia i uwolnić się w trakcie kolejnego gotowania). Dodatkowo należy pamiętać, by zawsze wkładać go do zimnego piekarnika i stopniowo zwiększać temperaturę by uniknąć jego pęknięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *