Garnki Garnki nierdzewne Gotowanie

Wszystko co powinieneś wiedzieć o… – garnki nierdzewne

Temat stali nierdzewnej co jakiś czas wypływa w mediach – redaktorzy i czytelnicy debatują ze sobą o zaletach naczyń tego typu, jedni polecają sobie wzajemnie garnki, a inni odradzają ze względu na ich specyficzne wady. Zanim zdecydujemy się na zakup (albo wyrzucenie – bo przeczytamy negatywne opinie) warto poznać wszystkie fakty.

 

Fakty o stali nierdzewnej

 

Materiał ten to nic innego jak stop kilku metali. Swoją nierdzewność uzyskuje dzięki dodaniu do niego chromu oraz niklu. Stal nierdzewna charakteryzuje się wysokim połyskiem i wyjątkową odpornością na działanie wysokich temperatur, dlatego można ją stosować z powodzeniem nie tylko na kuchenkach, ale także w piekarniku.

 

Informacje o stopie

 

Szukając garnków do naszej kuchni, sprawdzajmy z jakiego stopu zostały wykonane. Najlepszy jest materiał zawierający osiemnaście procent chromu i dziesięć procent niklu – naczynia z tego stopu będą najbardziej odporne na działanie korozji oraz uszkodzenia mechaniczne. Pamiętajmy jednak, że nikiel jest silnie uczulający – jeżeli jesteśmy uczuleni na ten pierwiastek, zdecydujmy się na garnki nierdzewne pozbawione niklu.

Wady garnków

 

Największym problemem przy korzystaniu z tego typu naczyń, jest ich słabe przewodnictwo cieplne. Garnki nierdzewne podczas gotowania mają mocno rozgrzane dno, jednak ścianki najczęściej pozostają chłodne. Zdarzają się też sytuacje odwrotne – przy gotowaniu na dużym ogniu ściany garnka potrafią rozgrzać się niebezpiecznie, za to grube dno pozostanie dużo chłodniejsze. Z tego powodu gotowanie może być mało efektywne, wymagać od nas dużo więcej czasu niż w przypadku korzystania z innych garnków, a potrawa może przypalać się i przywierać do dna naczynia.

 

Dużo lepsze są garnki nierdzewne z aluminiowymi spodami, które rozpraszają ciepło na całe naczynie. Produkcja takich garnków jest jednak bardzo droga, toteż ich ostateczna cena nie jest atrakcyjna dla klienta. Problemem pozostaje także waga garnków nierdzewnych – nie ukrywajmy, że naczynia te są dużo cięższe od innych modeli, chociażby tych wykonanych z aluminium. Wagą prześcigają je tylko garnki żeliwne.

 

Konserwacja naczyń

 

Stal nierdzewna jest odporna na zarysowania i korozję, toteż garnki i naczynia wykonane z niej nie potrzebują specjalnej konserwacji ani dbania o nie. Spokojnie możemy czyścić je nawet z użyciem drucianych szczotek. Garnki nierdzewne nie boją się także obić, używania metalowych akcesoriów przy gotowaniu i smażeniu, a do tego bez obaw można myć je w zmywarce bez ryzyka jakichkolwiek uszkodzeń.

 

Mimo upływu czasu, przy nawet codziennej eksploatacji garnki nierdzewne nadal pozostaną błyszczące i będą się pięknie prezentować w kuchni. Z tego powodu są szczególnie lubiane w profesjonalnej gastronomii, gdzie nikt nie ma czasu na delikatne mycie naczyń ani specjalnie delikatne obchodzenie się z nimi. Korzystanie z nich wymaga jednak pewnej wprawy, bo potrawy lubią przypalać się i przywierać do dna tego typu garnków, nawet mimo używania tłuszczu do gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *